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URIhttp://ypir.lib.yamaguchi-u.ac.jp/fu/metadata/319
タイトル有色素米を基質とした麹の酵素活性と抗酸化活性
タイトルヨミユウシキソマイ オ キシツ トシタ コウジ ノ コウソカッセイ ト コウサンカカッセイ
タイトル別表記Enzyme and Antioxidant Activities of Koji Prepared with Pigmented Rice
作成者福田, 翼
吉山, 慧
古下, 学
芝, 恒男
原田, 和樹
作成者ヨミフクダ, ツバサ
ヨシヤマ, アキラ
フルシタ, マナブ
シバ, ツネオ
ハラダ, カズキ
作成者別表記Fukuda, Tsubasa
Yoshiyama, Akira
Furushita, Manabu
Shiba, Tsuneo
Harada, Kazuki
著者キーワードpigmented rice
koji
enzyme activity
antioxidant activity
資料タイプtext
ファイル形式application/pdf
内容記述(抄録等)Pigmented rice is the rice grain having red, black, or green color in its outer covering layers. Koji is a culture product of filamentous fungi on cereal, and has been widely used for fermenting various foods and beverages in East-Asia. We investigated whether these pigmented rices could be used as a substrate for Aspergillus strains and Rhizopus strain to produce koji. The glucoamylase activities of the bara-koji from the pigmented rices were lower than that from white rice. However, the acidic protease and antioxidant activities of the koji from the pigmented rices were higher than that from white rice. Therefore, the koji from the pigmented rices has a potential to create novel fermented foods.
出版者水産大学校
出版者ヨミスイサン ダイガッコウ
Nii資料タイプ紀要論文
本文言語jpn
ISSN0370-9361
掲載誌名水産大学校研究報告
64
1
開始ページ1
終了ページ8
発行日2015-12
著者版/出版社版出版社版
リポジトリIDNF0064101
ファイル64-1-1-8.pdf ( 916.0KB ) 公開日 2016-11-09
査読の有無査読あり
地域区分水産大学校